Skip to content

Van den Bos en Beekenkamp streven naar een schonere toekomst

Belle en het beest …… het plastic afval van de bloembollen industrie

Voor bedrijven zoals de onze, wiens bedrijvigheid natuur betreft, is het essentieel om deze te beschermen en te voorkomen dat de plastic soep in onze oceanen gevoerd blijft worden. Van den Bos en Beekenkamp Verpakkingen streven naar een schonere toekomst door duurzame verpakkingskeuzes te maken, zonder compromissen te sluiten met andere middelen zoals voedsel en water.

Jaarlijks verscheept Van den Bos ongeveer één miljoen kratten gevuld met leliebollen wereldwijd, de bollen worden in plastic zakken verpakt. Samen met onze klant Van den Bos hebben we onderzocht wat we kunnen verbeteren op het gebied van duurzaam verpakken.

De grootste ontwikkelingen omtrent duurzame verpakkingen de afgelopen drie jaar zijn:

  • Beekenkamp gebruikt 100% gerecycled plastic voor de kratten zonder zware metaalvervuiling.
  • Met behulp van Beekenkamp ingenieurs heeft Van den Bos het gewicht per krat geleidelijk verlaagd, resulterend in een jaarlijkse besparing van ongeveer 300.000 kilo plastic in vergelijking met 2015.
  • Geëxporteerde kratten worden zoveel mogelijk gerecycled in het land van bestemming. We kijken ook naar nieuwe opties waarin we de kratten een tweede leven kunnen bieden in andere industrieën.
  • Van den Bos en Beekenkamp evalueren de optie om ingrediënten zoals gras toe te voegen aan de plastic mix. Dat klinkt fantastisch, maar we moeten nog steeds uitzoeken of we dan de recycle efficiëntie kunnen behouden. We onderzoeken ook de mogelijkheid waarin al het plastic vervangen wordt en er gebruik zal worden gemaakt van een 100% afbreekbaar alternatief. Deze zal afbreken door de combinatie van UV licht, water en zuurstof.
  • De komende maanden tijdens het verwerken van de Noordelijk halfrond oogst 2018, zal Van den Bos met behulp van Beekenkamp een testronde draaien met biologisch afbreekbare plastic zakken. De klanten van Van den Bos wereldwijd zullen testkratten ontvangen, deze testkratten zullen groen gekleurd zijn voor gemakkelijke herkenning. De plastic zakken zullen afbreekbaar zijn en zullen onderdeel worden van de groene afvalbakken van ieder bedrijf.

Leliekrat Beekenkamp 

Mocht u na het lezen van dit bericht geïnspireerd raken ons te helpen in onze missie plastic afval te verlagen, voelt u zich dan vrij direct contact met ons op te nemen: Arthur Sitee, Product Manager Beekenkamp Verpakkingen & Veronika Paessler, Commercieel directeur Zuid-Amerika.

Wij zijn er sterk van overtuigd dat de beste ideeën voortkomen door out of the  “lelie” box te denken.

Back To Top