skip to Main Content

INSECTEN KWEEKBAK VOOR HET VOEDSEL VAN DE TOEKOMST

Een kunststof kweekbak voor het voedsel van de toekomst; insecten !

Beekenkamp Verpakkingen heeft een nieuwe insecten teeltbak ontwikkeld voor de productie van dierlijk eiwit. De groeiende wereldbevolking vraagt steeds meer dierlijk eiwit. Insecten vormen naast de gangbare veehouderij een aantrekkelijke aanvullende bron. Insecten zetten bovendien hun voedsel tien keer efficiënter in eiwit om dan rundvee. 10 kg voer levert slechts 1 kg rundvlees maar insecten zetten 10 kg om tot wel 9 kg insectenvlees. Insecten produceren minder mest en daarnaast stoten ze minder CO2 en andere broeikasgassen uit. Ook verbruiken ze tot wel 1000x minder water en nemen ze minder ruimte in. De meelwormenteelt, en ook andere insectenteelten zijn nog zeer jong, maar erg innovatief en toekomstgericht.

Meelwormenkwekerij De Schanekamp zocht een geschikte bak voor meelwormenteelt

Ron Bendijk en Diane Lugtenberg van Meelwormenkwekerij De Schanekamp meldden zich in april 2018 bij Beekenkamp Verpakkingen voor de ontwikkeling van een nieuwe meelwormen kweekbak voor hun kwekerij. Ze zochten een geschikte bak voor hun meelwormenteelt, want een meelwormen teeltbak met de door hun gewenste afmetingen bestond nog niet. Alle wensen en specifieke eigenschappen waar de bak aan moest voldoen voor optimale teeltomstandigheden voor de meelwormen werden samen met De Schanekamp en Beekenkamp in kaart gebracht om vervolgens in november hetzelfde jaar de nieuwe wormenbak bij De Schanekamp op het bedrijf te leveren. De eerste meelwormen teeltbakken zijn inmiddels ruim 2 maanden in gebruik en De Schanekamp is zeer tevreden.

Voor het geautomatiseerd voeden is er rekening gehouden met specifieke hoogten tussen de bakken. Daarnaast zijn de bakken helemaal glad uitgevoerd en hebben ze een minimaal aantal randen en ribben om hechting van ongewenste poppen aan het oppervlak te voorkomen. De bakken zijn zeer geschikt voor automatiseringssystemen zoals stapelen, afstapelen en wassen. Met zijn standaard maten en gladde uitvoering is de bak perfect te verwerken.

   

Kweekbakken zijn voedselveilig

De bakken worden vervaardigd van voedselveilig gekeurd Polypropyleen materiaal. Door het gebruik van PP materiaal zijn de bakken zeer maatvast en kunnen met hoge temperaturen gereinigd worden.

Meelwormen bak is geschikt voor vision-techniek in de toekomst

De Schanekamp heeft gekozen voor een lichtblauwe kleur bak om gereed te zijn voor eventuele vision-techniek in de toekomst. Vision-techniek maakt het mogelijk om machines, zoals robots ‘ogen’ te geven en hun omgeving te herkennen. Robots kunnen daardoor de positionering van producten herkennen en deze daardoor oppakken en verplaatsen. De blauwe kleur zorgt voor een beter contrast, wat het gemakkelijker maakt om eventuele vision-technieken toe te passen.

Lees hier meer over de overstap van bedrijf De Schanekamp die zij hebben gemaakt van koeien naar meelwormen:  Meelwormenkwekerij De Schanekamp in nieuwsbrief Boerderij
Bron: boerderij.nl

Meelwormen teeltbak

Art. 6205

  • Hechting van ongewenste poppen aan oppervak is minimaal
  • Door de gladde uitvoering perfect te verwerken
  • Zeer geschikt voor automatiseringssystemen
  • Afmeting extern: 600 x 400 x 145 MM
Insecten kweekbak
Back To Top