Skip to content

Be Beekenkamp – Ans van der Velde is trots op haar team dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van rassen met de door de klanten gevraagde eigenschappen.

Ans van der Velde is in 2017 bij Beekenkamp Plants begonnen als Manager Breeding. Toentertijd een nieuwe functie waarin zij veel vrijheid heeft gekregen om zich te ontwikkelen en een team samen te stellen. Nu, 4 jaar later, geeft Ans leiding aan een team van 14 personen, blijft de veredelingsafdeling groeien in eigen gewassen én wordt er in 2021 gestart met de bouw van een nieuwe Breeding faciliteit. Grote, mooie stappen in een paar jaar tijd, maar Ans blijft nuchter: “Het ontwikkelen van verbeterde rassen, daar doe je het uiteindelijk toch voor? Om al die planten te zien bloeien in verschillende vormen, maten en kleuren, dat is het mooiste wat er is!”.

Ans en haar team zorgen ervoor dat Beekenkamp Plants steeds verbeterde rassen op de markt brengt. Dit kunnen geheel nieuwe aanvullingen zijn, maar ook bijvoorbeeld kleurverbeteringen in een bestaande serie. Als manager wil Ans haar team handvaten geven die zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Hierdoor heeft zij veel te maken met andere afdelingen. “Toen ik hier kwam werken waren er veel eilandjes. Mijn doel was om verbinding te zoeken en elkaar te versterken. Én dat is denk ik aardig gelukt!” glimlacht Ans trots.

Poinsettia
Het is december en traditioneel is dit de tijd voor poinsettia’s, beter bekend als Kerststerren. Ans vertelt: “Het is niet gek dat de poinsettia met Kerst geassocieerd wordt: 90% van poinsettia’s die je in de winkel ziet zijn namelijk rood. De overige 10% zijn witte, roze of ‘glitters’. Er gaat een proces van ongeveer 6 jaar aan vooraf om een nieuwe poinsettia op de markt te krijgen. Samen met haar team werkt Ans aan alle schakels in dit interessante proces.

Het begint allemaal met het bestuiven van een bestaande poinsettia. Tijdens de bestuiving worden de stuifmeelkorrels van poinsettia A, naar de stamper van poinsettia B overgebracht. Hierdoor ontstaat na ongeveer 3 maanden een zaaddoos met daarin een aantal zaadjes. Dit zaad wordt geschoond, gekoeld bewaard en daarna uitgezaaid. Dit zaadje groeit uit tot een zaailingen die d.m.v. een korte dag in bloei wordt getrokken. Van de geselecteerde nummers wordt een zgn., moederplant gemaakt, die lang en onvertakt is. “Echter zijn dit niet de kerststerren zoals wij ze kennen. De Poinsettia vertakt namelijk niet vanzelf, en dit betekent dat de plant alleen maar in de lengte groeit. Om een vertakte en compactere poinsettia te krijgen moet deze geënt worden.” vertelt Ans.

Van de lange moederplanten wordt een stekje afgeknipt en deze wordt geënt op een onderstam waar fytoplasma in zit. Fytoplasma zorgt voor de vertakking. De geënte poinsettia wordt in een tunnel met een hoge luchtvochtigheid geplaatst, de ideale omstandigheden voor de plant om aan elkaar te groeien. Van deze geënte moederplant worden stekjes geplukt, die naar de kas verplaatst worden om in bloei te komen. Dit begint met ‘roesten’: de bladeren beginnen te verkleuren. Als de planten volledig in bloei staan, worden ze met elkaar vergeleken om te kijken welk nummer er het beste presteert.

Uiteindelijk worden deze best presterende nummers in de houdbaarheidsruimte gezet. Hier worden de transport- en consumentenfase nagebootst. Hiermee wordt getest of de poinsettia lang genoeg in een vrachtwagen of bij de consument kan blijven staan. Bekijk onderstaande video voor het hele proces van de ontwikkeling van een nieuwe poinsettia!

Familiebedrijf
“Naast dat ik trots ben op mijn team, ben ik ook erg trots op om voor de Beekenkamp Group te werken. Het is een echt familiebedrijf waar aandacht is voor het personeel. Dit is ontzettend belangrijk: het bedrijf zijn uiteindelijk ook je mensen! Door waardering voor je personeel realiseer je meer betrokkenheid bij je bedrijf” vertelt Ans enthousiast. Beekenkamp hanteert de kernwaarden betrouwbaar, betrokken en innovatief. “Ik kan me hier 100% in vinden” aldus Ans. “We zijn betrouwbaar omdat we een transparant bedrijf zijn die zijn afspraken nakomt. Beekenkamp is betrokken bij zijn werknemers en betrokken bij zijn klanten. Daarnaast zijn we o.a. innovatief in de gewassen waarin we veredelen. Innovatief zijn is een voorwaarde om te overleven.”

Enthousiast geworden door het verhaal van Ans en wil je deel uitmaken van haar team? Bekijk dan snel onderstaande vacature!
Link: https://www.beekenkamp.nl/job/veredelaar/

Back To Top