Skip to content

Be Beekenkamp – Patrick van der Voort is trots dat wij jaarrond vruchtgroenten van de hoogste kwaliteit afleveren door heel Europa

Patrick werkt nu 3 jaar bij Beekenkamp Plants op de locatie ’s-Gravenzande als teeltspecialist. Deze locatie is in 2017 gebouwd en hier worden jaarrond vruchtgroenten geteeld. “Om aan het werk te gaan op de locatie ’s-Gravenzande was voor mij een super mooie uitdaging, alles klopte, een nieuwe kas met moderne faciliteiten, een heel hoog hygiëneprotocol en betrokken collega’s”, vertelt Patrick enthousiast. “Daarnaast is het ontzettend gaaf dat wij jaarrond vruchtgroenten telen. Een aantal andere plantenkwekers stapt bijvoorbeeld in het voorjaar of zomer over op sierteeltproducten. Wij kunnen jaarrond vruchtgroenten telen door ons internationale klantenbestand. Dit komt bijvoorbeeld omdat bij onze Franse klanten het teeltseizoen heel anders is dan bij Nederlandse klanten.”

Watermanagement
Patrick is begonnen als teeltspecialist en kreeg er al snel een nieuwe verantwoordelijkheid bij: het watermanagement. Hier is geen dag hetzelfde! Patrick weegt iedere ochtend een aantal groenteplanten per vloer. Op deze manier kan er bepaald worden hoeveel water de planten hebben opgenomen en of het nodig is om water te geven. Patrick kijkt per vloer naar de weersomstandigheden die de plant heeft gehad, het ras, het soort gewas, en het stadium waar de plant zich in bevind. Nadat er duidelijk in kaart is gebracht welke planten welke hoeveelheid water nodig hebben, is het tijd om de recepten toe te passen. “Iedere plant heeft zijn eigen voeding nodig. Deze voeding wordt verwerkt in het water wat we geven, dit noemen we recepten”, vertelt Patrick. Er wordt water gegeven middels het eb- en vloed systeem. Patrick kan dit allemaal aansturen van achter de klimaatcomputer.

Nadat de planten water hebben gehad, wordt het water terug gepompt naar de water technische ruimte. Het water gaat daar als eerst door een filter heen waardoor het grootste vuil eruit gefilterd wordt. Hierna wordt het verder gepompt naar de ‘vuile’ silo’s buiten. Het water wordt hierna weer naar binnen gepompt en via de UV-ontsmetters helemaal ontsmet. Hierna gaat het naar de ‘schone’ silo’s en is het klaar om hergebruikt te worden. Daarnaast beschikt Beekenkamp Plants over een Opticlear Diamond. Deze wordt gebruikt om de silo’s waar het schone water naar toe gaat ook daadwerkelijk schoon te houden. “Bacteriën krijgen door de Opticlear Diamond geen kans en het water is dus 100% schoon voordat het naar de groenteplanten gaat”, aldus Patrick.

Bekijk onderstaande video voor een kijkje in de keuken van het watermanagement bij Beekenkamp Plants!

Gewasbescherming

Naast het watermanagement houdt Patrick zich ook bezig met gewasbescherming. Hij vertelt: “Iedere week scout ik samen met mijn collega Yve de hele kas. Tijdens het scouten controleren wij de gele vangplaten en groenteplanten op aanwezigheid van schadelijke insecten. Dit voeren wij in in de scout app waarna we overleg hebben met de gewasbeschermingsspecialist over de strategie van de gewasbescherming.” Doordat er iedere week wordt gescout kan er goed overzicht gehouden worden op de plaagdruk en mocht het nodig zijn, kan er op tijd worden ingegrepen.

Levende producten
“Hoe ik het vind om met levende producten te werken? Ik ben niets anders gewend, het is het mooiste wat er is!” lacht Patrick vrolijk. “Het proces van zaadje tot plant, en daarna van plant tot bijvoorbeeld paprika of komkommer is een prachtige ontwikkeling!”. Werken met levende producten betekent ook 1 keer in de 4 weken een weekenddienst draaien, de planten groeien immers gewoon door. “De weekenddienst hoort bij mijn functie, en ik zal eerlijk zijn: Het geeft écht een kick om op zondagmiddag in een kas van 9 hectare rond te lopen en de touwtjes in handen te hebben!”, aldus Patrick.

Vruchtgroenten seizoen
Het traditionele Nederlandse vruchtgroenten seizoen staat voor de deur en de vraag aan Patrick of het team er klaar voor is? “Natuurlijk! De hele kas is gereinigd, denk hierbij aan de vloeren, het insectengaas, de machines, alles is grondig onder handen genomen! Hygiëne is namelijk één van de belangrijkste onderdelen tijdens de opkweek van vruchtgroenten. Samen gaan we voor het beste resultaat!” sluit Patrick af.

Back To Top