Skip to content

Het koolseizoen is van start! Beekenkamp Plants Vegetables levert dagelijks honderdduizenden koolplanten aan de professionele telers in Europa.

Het seizoen van het uitleveren van koolplanten is begonnen in week 7 en loopt door tot ongeveer week 32. Voor komend seizoen staan er meer dan 200 miljoen koolplanten op de planning om geproduceerd te worden. Het team van Beekenkamp Plants is er klaar voor en gaat er vol energie tegenaan. Marc Balemans, Teeltcoördinator Koolgewassen, vertelt: “Na een rustigere periode beginnen de aantallen weer toe te nemen en gaan wij ervoor zorgen dat de klanten de beste kwaliteit koolplanten krijgen, zoals zij van ons gewend zijn.”

Eerst perspotten, daarna trays
De eerste koolplanten van het seizoen worden in perspotten gemaakt omdat de weersomstandigheden op het land bij de telers daar om vragen. Een koolplant in een perspot heeft een grote kluit waar een grote plant uit groeit. Deze planten zijn stevig, meer ontwikkeld en op het land beter bestand tegen de winterse omstandigheden zoals wind en kou. Vanaf week 8 zijn de eerste trayplanten uitgeleverd vanaf de productielocaties in Maasdijk en Lutjebroek. Dit zijn koolplanten in de Tray 96. De planten in de Tray 96 hebben een grotere kluit en zitten tussen de perspotten en Tray 315 en Tray 280 in. Vanaf week 8/9 worden de koolplanten in de Tray 315 en 280 geleverd.

Hoe zorgt Beekenkamp ervoor dat zij perfecte koolplant maken? Marc vertelt: “Een goede koolplant moet niet te weelderig zijn en moet goede wortels hebben. De planten moeten kei- en keihard zijn. De plant moet zo ontwikkeld zijn dat hij op het veld meteen goed weg groeit. De plant moet alle weersomstandigheden aankunnen. Dit houden wij constant in ons achterhoofd en dit is bij ons altijd de norm.”

Groei biologische opkweek
Beekenkamp Plants Vegetables produceert koolplanten voor alle denkbare types kool. Deze gaan onder andere naar Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Denemarken. De grootste producten zijn bloemkool en broccoli. Daarnaast groeit Beekenkamp dit jaar ook aanzienlijk in de biologische opkweek van koolsoorten. In de weken 13-23 worden er veel spruitkool en sluitkool zoals witte en rode koolplanten geproduceerd en afgeleverd.

Trend
De tuinbouwbranche wordt steeds innovatiever en er wordt steeds efficiënter gewerkt. Steeds meer kooltelers gaan werken met volautomatische plantmachines. Dit vraagt om nieuwe eisen aan de jonge koolplanten zoals bijvoorbeeld betere uithaalbaarheid door een iets kortere plant in een tray te maken. Beekenkamp Plants denkt met de telers mee en speelt op deze trend in door steeds klant specifieker te telen.

Ontwikkeling
Beekenkamp blijft volop in ontwikkeling door de principes van het nieuwe telen te volgen. Onze collega’s implementeren het nieuwe telen steeds meer in de opkweek van koolgewassen. Het nieuwe telen bestaat onder andere uit data gestuurd-, energiezuinig- en belicht telen.

Back To Top