Skip to content

Tomtato®

Tomaten en aardappels aan één plant, dat kan!

Beide planten komen uit de nachtschadefamilie (solanaceae) waardoor het mogelijk is om ze op elkaar te enten. Na jaren van onderzoek komt in het voorjaar van 2015 de eerste TomTato® op de markt in Nederland. Een plant waaraan heel veel zoete cherrytomaten komen en lekkere, vastkokende aardappels met een gele schil.

Hoe verzorg ik mijn Tomtato®?

De verzorging van de TomTato® is helemaal niet moeilijk! Af en toe water en voeding zijn voldoening voor een goede oogst. Wil je er een super plant van maken? Dan kun je dieven, bestuiven en aardappelscheuten verwijderen. Erik laat je in het filmpje zien hoe je dat doet!

 

Praktische kweektips

In wat voor pot zet ik mijn TomTato®?

Verpotten: De TomTato® kan zowel in de vollegrond als in een pot geteeld worden. Als je voor een pot kiest, neem dan een pot die minimaal 20 liter groot is om voldoende ruimte te geven aan de aardappels. Zorg ervoor dat het geënte stukje (waar de dunne stam over gaat in de dikke tomatenstengel) diep onder de grond komt. Geef voldoende water na het verpotten van de plant.

Hoe ‘dief’ ik mijn TomTato®?

Dief de TomTato® regelmatig. In bijna elke bladoksel vormt zich een nieuwe scheut, die worden dieven genoemd. Deze dieven bestaan aanvankelijk uit een stengel met blad. Als de dief niet verwijderd wordt zal hij zich ontwikkelen tot een grote tak die op zijn beurt ook weer dieven ontwikkelt. Dit is voor de plant verspilde energie. Uiteindelijk krijg je een struikachtige plant met maar weinig en ook nog kleine vruchtjes, die ook nog eens niet allemaal rijp zullen worden. Neem daarom de dieven weg, bij voorkeur nog voor ze 10 centimeter lang zijn. Door de dieven te verwijderen zal de plant een recht opgaande stam vormen.

Hoe bestuif ik mijn TomTato®?

Tomaten zijn zelfbestuivers. Buiten zorgt de wind voor de beweging van de bloemtrosjes zodat het stuifmeel op de stempels belandt. Onder glas, zonder wind, moet men zelf 1 keer per week zorgen dat het stuifmeel los komt door het zogenaamde “tikken”. Tik met handen of een stok tegen de stok die aan de tomaat is bevestigd, zodat het stuifmeel los kan komen en de bloemen elkaar kunnen bevruchten.

Hoe verwijder ik aardappelscheuten?

De TomTato® bestaat uit een aardappel en tomatenplant. Dit is één plant, maar het wil nog wel eens voorkomen dat de wortels van de aardappels nieuwe scheuten maken die boven de grond uitkomen en als plantje verder groeien. Deze moet je verwijderen om te voorkomen dat alle energie naar die scheut gaat in plaats van naar jouw tomaatjes.

De aardappelscheuten hebben steviger en ronder blad dan de tomaat. Zie de afbeelding hiernaast. De scheuten kunnen net boven de grond worden afgeknipt. Eigenlijk kun je alles wat naast je tomatenplant op komt afknippen. Na juli is dit niet meer nodig.

In wat voor pot zet ik mijn TomTato®?Hoe oogst ik mijn TomTato®?

Op het moment dat de tomaten rood beginnen te verkleuren, moet je moet je extra goed letten op een regelmatige watergift. Als de verschillen in watergift te groot zijn, zullen de tomaatjes barsten. Oogst de tomaten door met de duim de verdikking tussen tomaat en tros in te drukken. Zo blijft het kroontje aan de vrucht. Je kunt ze natuurlijk ook met een schaartje afknippen. Zodra de temperatuur in september lager wordt, worden de resterende, nog niet rijpe, maar wel volgroeide vruchten geoogst. Deze kunnen dan binnenshuis bij een temperatuur van 20 °C narijpen.

Knip de plant tot aan de grond af en laat hem tien dagen ‘afsterven’.

Na tien dagen kunnen de aardappels geoogst worden.

Op welke plek groeit mijn Tomtato® het beste?

Kies een zonnige plek om de plant neer te zetten als ze naar buiten mag. Zet de Tomtato® op een plekje waar ze in de volle zon staat (7 uur per dag of meer). Tomaten hebben veel warme zonneschijn nodig om optimaal te smaken.

Waarom staat er een stok bij de Tomtato®?

Zorg dat de plant voldoende steun heeft tijdens de groei. Plaats er bijvoorbeeld een stok van 1,5 meter bij en zet de plant vast met speciale klipjes of touwtjes. Geef regelmatig wat tomatenvoeding mee in het gietwater.

Wanneer is Tomtato® beschikbaar?

April – Mei

Bekijk het hele Alfresco assortiment hier.
Alfresco: Hét concept voor een brede hobbygroenten assortiment. Beekenkamp Plants heeft een ruim assortiment hobbygroenten planten.

Alles weten over Tomtato?

Neem contact met ons op

  • Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens en zullen dit maximaal een jaar bewaren.
Back To Top