Skip to content

Het koolseizoen bij Beekenkamp Plants Vegetables is gestart!

MAASDIJK – Vanaf de koollocaties in Maasdijk en Lutjebroek worden de eerste grote bestellingen van 2023 afgeleverd. Alle collega’s zetten wederom alles op alles om onze kwekers te voorzien van het beste plantmateriaal.

Zoals ieder jaar is ook dit koolseizoen begonnen met het uitleveren van grote koolplanten in 8 cm perspotten. Naarmate het seizoen vordert worden de planten in kleinere potmaten uitgeleverd, vanaf week 12 voornamelijk in trays 280 en 315 gaats. De eerste planten van dit formaat hebben de Beekenkamp locaties ondertussen verlaten en de uitleveraantallen stijgen vanaf nu alleen maar. De piek vindt plaats van week 16 tot en met week 30, in deze periode worden er per week tienduizenden trays uitgeleverd!

Proces
Marc Balemans, Teeltcoördinator Koolgewassen, vertelt: ‘Het proces van kool lijkt makkelijk: zaaien, plat zetten, water geven, dan groeit het als kool! Toch komt er meer bij kijken om het beste plantenmateriaal voor onze kwekers te produceren. Dagelijks worden de planten beoordeeld en waar nodig bijgestuurd door middel van watergift, bemesting en temperatuur. Zo doen we onze uiterste best om de trays met een hoge kieming en zo uniform mogelijk te produceren. Dit is belangrijk omdat onze klanten een product willen dat goed plantbaar is en een goede weggroei heeft.’

Ontwikkelingen
Een bekende uitdaging in de tuinbouwwereld is het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen, waardoor het lastiger is bepaalde ziekten en plagen buiten de deur te houden. Marc vertelt: ‘Hierdoor proberen we onze planten op andere manieren weerbaar en vitaal te houden, met de juiste voedingsstrategie is hier goed op in te spelen. Daarnaast is een deel van de kassen voorzien van insectengaas, wat ervoor zorgt dat de planten, ook in de zomer, beschermd zijn tegen insecten van buitenaf.’ Bovendien wordt gebruikt gemaakt van temperatuurintegratie en wordt teeltdata verzameld en geanalyseerd. De uitkomsten worden gebruikt om huidige teelten bij te sturen en toekomstige teelten goed te kunnen laten verlopen.

Uiteraard is het zuinig omgaan met energie een belangrijk punt. Hoe gaan we daar bij Beekenkamp mee om? Marc: ‘We zoeken de juiste balans tussen energiebesparing en de beste kwaliteit planten blijven leveren. Een voorbeeld hiervan is het nog bewuster inzetten van de zon als warmtebron bij het opkweken. We zorgen dat onze planten overdag optimaal gebruik kunnen maken van de zonnestralen, waardoor we de temperatuur ’s nachts iets kunnen laten dalen.’

Kortom, met een paar leuke uitdagingen die het team van Beekenkamp Plants Vegetables vol energie aangaat, zullen we ook dit seizoen weer tot een succes maken!

Back To Top